ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Βρείτε εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα και δραστηριότητες του Δήμου μας Δείτε που και πότε πραγματοποιούνται Ενημερωθείτε για Έργα και δράσεις του Δήμου μας
07.07.2021
 

Πολιτισμός / Αθλητισμός


Πεδίο δράσης για τον Δήμο αποτέλεσαν και οι τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Αφουγκραζόμενοι τις επιθυμίες της κοινωνίας μας, τα ήθη και τα έθιμα που διατηρεί κάθε γωνιά του τόπου μας, στηρίξαμε και συνδιοργανώσαμε πολιτιστικές δράσεις ενώ δημιουργήσαμε υποδομές για τη διεξαγωγή νέων εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού ενδιαφέροντος. Έτσι, δώσαμε έμφαση στη(ν):
  • διατήρηση και ενίσχυση της τοπικής παράδοσης κάθε τοπικής κοινότητας του Δήμου μας
  • ανάδειξη της λαογραφίας της περιοχής μας
  • υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική έκφραση σχεδόν σε όλους τους τομείς της Τέχνης
  • προώθηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων μέσω του Δήμου μας σε μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης του ευρέως κοινού συνεχή στήριξη και ουσιώδη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία κα) για την διεξαγωγή δράσεων
  • επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εξασφάλισε σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδότηση ύψους 1.962.822€ για την αποκατάσταση του πρώην ελαιουργείου της Ένωσης Πεζών στο Χουδέτσι, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Υποστηρικτικών Υποδομών Τέχνης και Πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για την τουριστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς το κτίριο, το οποίο έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, θα μετατραπεί σε ένα χώρο μαζικής εκπαιδευτικής αναψυχής καθ όλη τη διάρκεια του έτους, που αναμένεται να προσελκύσει υψηλό αριθμό επισκεπτών, με παράλληλα οφέλη για την περιοχή, τόσο ευθέως οικονομικά όσο και προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας.

Πιο συγκεκριμένα, όμως, παρουσιάζουμε ανά είδος τέχνης τις δράσεις μας σε σχέση με τον Πολιτισμό:

Μουσική
  •  Επαναλειτουργήσαμε την χορωδία ενηλίκων στις Αρχάνες, ενώ συνεχίζουμε τη λειτουργία της παιδικής χορωδίας στις Αρχάνες.
  •  Ενισχύσαμε την Δημοτική Χορωδία Αρχανών και στηρίξαμε την Βυζαντινή Χορωδία του Δήμου.
  •  Διατηρούμε και συνδράμουμε τις πολιτιστικές δομές του Δήμου, τις δύο Χορωδίες Παραδοσιακής – Βυζαντινής Μουσικής με έδρες αντίστοιχα τις Δημοτικές Ενότητες Καζαντζάκη και Αστερουσίων
Βιβλίο
  • Συμμετείχαμε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μουσείου «Ν. Καζαντζάκη» - «Ταξιδεύοντας...», το 2016 στην Ισπανία, το 2017 στην Αγγλία και το 2018 στη Ρουσία (Τ.Κ. Μυρτιάς )
  • στηρίξαμε τους τοπικούς συγγραφείς της περιοχής μας
  • (εκδόσεις βιβλίων Μαγαράκης, Σπίρτση, Τσιριγωτάκης,κα)
Θέατρο
  • το Θεατρικό Εργαστήρι, ενώ δημιουργήθηκαν και νέα τμήματα ενηλίκων και εφήβων στις Αρχάνες.
  • συνεργασία με Περιφέρεια, φιλοξενήσαμε θεατρικές παραστάσεις (Μαραμής)
Κινηματογράφος
  • Συνεχίζει τη λειτουργία του ο Θερινός Κινηματογράφος στις Αρχάνες με είσοδο δωρεάν για το κοινό, επιδιώκοντας αντί άλλου αντιτίμου την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στην εθελοντική προσφορά αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Δ.Ε. Αρχανών (Τ.Δ. Αρχανών)
  • Πραγματοποιήσαμε τον Αύγουστο του 2016 Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (Τ.Δ. Αρχανών)

Παιδί
  • Διήμερο Παιδικό Φεστιβάλ στις Αρχάνες κάθε χρόνο στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, που πλέον καθιερώνεται ως θεσμός με τη βοήθεια πολιτιστικών συλλόγων, σχολείων, φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, γονέων και κηδεμόνων καθώς επίσης και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον καλλιτεχνικό χώρο (Τ.Δ. Αρχανών) (εικ_39)

Τοπική Παράδοση
  • Διοργανώνουμε εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στη Δ.Ε. Αρχανών (Τ.Κ. Πατσιδών) ,στη Δ.Ε. «Ν. Καζαντζάκη» (Τ.Κ. Αρκαδίου) και στη Δ.Ε «Αστερουσίων» (Τ.Κ. Χάρακα)
  •  Διοργανώνουμε αποκριάτικες παρελάσεις και Κούλουμα κάθε χρόνο καθώς και εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα. (εικ_40, εικ_43)
  • Καθιερώσαμε ετήσια γιορτή ερασιτεχνών δημιουργών (εικαστικά, μουσική, θέατρο) στις Αρχάνες, στα Πεζά και στον Πύργο.
  • Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ, παιδικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, αναβιώσεις εθίμων, συνέδρια, εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ενημερωτικές ομιλίες κ.ά.) διασκορπισμένα σε όλα τα χωριά του Δήμου μας, με τη σημαντική υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων των περιοχών και ιδιωτών. Έτσι, οι δημότες μας μπορούν να επιλέξουν κάθε καλοκαιρινό βράδυ, να επισκεφτούν ένα από τα γραφικά χωριά του Δήμου μας βιώνοντας μοναδικές πολιτιστικές βραδιές!


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πρόγραμμα Μαζικού Αθλητισμού σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου μας

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το Πρόγραμμα αυτό με μεγάλη συμμετοχή ωφελούμενων:
  • Στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρχανών
  • Στο Κλειστό Γυμναστήριο Μελεσσών
  • Στο Κλειστό Γυμναστήριο Χάρακα

Στηρίξαμε τα αθλητικά σωματεία του Δήμου μας και τις Ακαδημίες τους.

Αθλητικές διοργανώσεις
Συμμετείχαμε σε διοργανώσεις αθλητικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα στους διεθνείς ποδηλατικούς αγώνες «Καζαντζάκεια» και στο Λαϊκό Αγώνα Πεζοπορίας «Γιώργος Ζωάκης»

Διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Στάδιο Αρχανών (1.535.500 €)
ολοκλήρωση βασικών εγκαταστάσεων, δημιουργία συμπληρωματικών υποδομών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προσθήκη αθλητικών εγκαταστάσεων και στεγάστρου στο Δημοτικό Στάδιο Αρχανών

Διαμόρφωση Αθλητικών Κοινόχρηστων Χώρων (62.220,65 €)
αφορά χώρους άθλησης σε τοπικές κοινότητες ΔΕ Καζαντζάκη, τους οποίους ολοκλήρωσε η Δημοτική Αρχή μας, μιας και είχε ξεκινήσει η εκτέλεσή τους από τη προηγούμενης Δ. Αρχή (Τ.Κ. Χουδετσίου, Τ.Κ. Κουνάβων)
Στατική Μελέτη στεγάστρου κερκίδων ποδοσφαιρικού γηπέδου Μυρτιάς (6.000€)
Οριστική μελέτη αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτικού Σταδίου Αρχανών (26.673,28 €)

Προμήθεια πάγκων και πτυσσόμενου υπόστεγου στο γήπεδο Αρχανών (24.800 €) (εικ_45)


Συντήρηση χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου Αρχανών (24.800 €)
Κατασκευή μικρού γηπέδου στην Τ.Κ. Μελιδοχωρίου (110.000 €) (εικ_46)
Ολοκληρώθηκε μικρό γήπεδο (καλτσέτο) Χουδετσίου
από τη Δημοτική Αρχή μας, μιας και είχε ξεκινήσει η εκτέλεσή του από την προηγούμενης Δημ. Αρχή
Ολοκληρώθηκε το μικρό γήπεδο (καλτσέτο) Κουνάβων
από τη Δημοτική Αρχή μας, μιας και είχε ξεκινήσει η εκτέλεσή του από την προηγούμενης Δημ. Αρχή
Εξασφάλιση χρηματοδότησης για κατασκευή μικρού γηπέδου (καλτσέτο) στο Καταλαγάρι και Χάρακα (200.000 €)

Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια:
Στην ολοκλήρωση του έργου των βασικών υποστηρικτών υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Δ.Ε. Αρχανών, προϋπολογισμού 1.500.000 €, έργο που εκτελεί ο Δήμος και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. (εικ_47)