ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Βρείτε εκδηλώσεις, πολιτιστικά δρώμενα και δραστηριότητες του Δήμου μας Δείτε που και πότε πραγματοποιούνται Ενημερωθείτε για Έργα και δράσεις του Δήμου μας
29.10.2021
 

Κοινωνική Πολιτική

 Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας ανέπτυξε ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο υπηρεσιών για τους δημότες μας, παρέχοντάς τους φροντίδα και ειδικότερα τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

Στηρίξαμε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για υπερήλικες, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ΑμΕΑ, πολύτεκνους και γενικότερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το Πρόγραμμα αυτό μόνο στις Αρχάνες εξυπηρέτησε από το 2014, 1.446 συμπολίτες μας και στη Δ.Ε. Αστερουσίων 300 άτομα περίπου ετησίως.
Από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου εκδόθηκαν ή ανανεώθηκαν από το 2014 μέχρι το τέλος του 2017, 536 βιβλιάρια ανασφάλιστων δημοτών, ενώ είχαμε άλλες 15 αποφάσεις δωρεάν πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική βοήθεια μέσα στο 2018 και παρείχαμε βοήθεια σε ανασφάλιστους του ΟΓΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Μόνο για τη διετία 2014-2015 είχαμε 119 αιτήσεις για επίδομα ένδειας, ενώ ποσό 29.582 € έλαβαν οι δικαιούχοι. Από τον Φεβρουάριο του 2017 που το συγκεκριμένο επίδομα εντάχθηκε στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, έχουν υποβληθεί ή τροποποιηθεί άνω των 300 αιτήσεων μέσω του δήμου μας.
Από τον Νοέμβριο του 2016 παραλήφθηκαν 194 φάκελοι δικαιούχων προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων, ενώ τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται σε διμηνιαία βάση ήδη από τον Ιανουάριο του 2017.
Στις Δημοτικές Ενότητες «Ν. Καζαντζάκη» και Αρχανών οι κοινωνικοί λειτουργοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους από το 2014 μέχρι το 2018 σε 689 οικογένειες, η νοσηλεύτρια παρείχε υπηρεσίες σε 671 άτομα, η οικογενειακή βοηθός σε 80 άτομα και η κινητή ψυχιατρική μονάδα που λειτούργησε το 2018 σε 72 συμπολίτες μας.
Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργούμε άτυπα με την ευγενική χορηγία τοπικών επιχειρήσεων που παρέχουν τρόφιμα, ωφελήθηκαν 327 άνθρωποι, ενώ το επίσης άτυπο Κοινωνικό Φαρμακείο έχει εξυπηρετήσει πάνω από 200 συνδημότες μας και οι ωφελούμενοι για το ΤΕΒΑ ξεπερνούν τους 240 σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
86 άτομα συμμετείχαν στα θαλάσσια λουτρά, έγιναν 14 εκδρομές και διοργανώθηκαν 10 εκδηλώσεις σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το ΚΗΦΗ της Δ.Ε. «Ν. Καζαντζάκης».
Συντάχθηκαν πάνω από 100 εκθέσεις για μείωση τελών ύδρευσης σε ευπαθείς ομάδες , ενώ υπήρξε ενημέρωση και βοήθεια για την κάρτα σίτισης, το επίδομα ορεινών περιοχών και το πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης.
Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αρχανών Αστερουσίων (112.000 €)
Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για 3 έτη, στελεχώνοντας και λειτουργώντας το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αρχανών - Αστερουσίων . Εργο του κέντρου κοινότητας του Δήμου είναι να προσφέρει πληροφόρηση, υπηρεσίες συμβουλευτικής, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση, να συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτισμικών δραστηριοτήτων, στην προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας και στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αρωγής και συμπαράστασης. Με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή μας.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου μας, μέσα σε ένα μόλις χρόνο λειτουργίας, κατέγραψε πάνω από 500 ωφελούμενους και 1200 επισκέψεις.
Λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων. (264.000 €)
Κύριος στόχος της λειτουργίας του ΚΗΦΗ Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων είναι η παροχή ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, που διαμένουν στην περιοχή του Δήμου, μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και των οποίων τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος εργάζονται ή αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην φροντίδα του ηλικιωμένου ατόμου.
Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων στο ΚΑΠΗ Αρχανών (200.000 €)
εκτελέσαμε το έργο και προβήκαμε στην επικαιροποίηση μελετών για έκδοση οικοδομικής άδειας (22.764,00 €) και στη προμήθεια εξοπλισμού (91.832,00 €) (εικ_28)
Σε συνεργασία με το σύλλογο “ Δικαίωμα στην ζωή”, παραχωρήσαμε το κτίριο του δήμου στα Κελιά και εξασφαλίσαμε απο το πρόγραμμα leader χρηματοδότηση ύψους 550.000, για την μετατροπή του σε κέντρο διημέρευσης ατόμων με Αναπηρία .
Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς
Υλοποιούμε πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα ο Δήμος διατηρεί σύμβαση με ιδιώτη κτηνίατρο για παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών( Στείρωση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, θεραπεία, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, εξετάσεις και θεραπεία λεϊσμανίασης) καθώς επίσης προβαίνει και στην προμήθεια ζωοτροφών για την διατροφή των ζώων.