ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ

Ενημέρωση Δημότη Εξυπηρέτηση Δημότη Θέματα Δημότη Κοινωνική πολιτική Βήμα Δημότη
17.05.2021
 

Αποτελέσματα ελέγχων για ανίχνευση του ιού SARS-COV-2 στα ανεπεξέργαστα λύματα στους οικισμούς Πύργος, Χάρακας, Μεσοχωριό, Αρχάνες και Πεζά.

 
Ο Δήμος ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, συνεχίζει την παρακολούθηση της ανίχνευσης του ιού SARS-COV-2, στα ανεπεξέργαστα λύματα των οικισμών του Δήμου, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα οι περιοχές, στις οποίες ο κορωνοϊός έχει εξάπλωση. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε εκ νέου δειγματοληψία στις 05/05/2021 στα λύματα πέντε (5)οικισμών για την εργαστηριακή διερεύνηση του ιού, εφαρμόζοντας την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, (αριθμ. Πρωτ. Δ1(δ)/Γ.Π.οικ.30638, 15/05/2020), για την ανάλυση των λυμάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι δειγματοληψίες που έγιναν σε ανεπεξέργαστα λύματα στους οικισμούς Πύργος, Χάρακας, Μεσοχωριό, Αρχάνες και Πεζά, έδειξαν τα παρακάτω:

1. Στους οικισμούς Χάρακας και Πεζά δεν ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού. Στην προηγούμενη δειγματοληψία της 22/03/2021 επίσης δεν είχε ανιχνευθεί γενετικό υλικό του ιού στον Χάρακα, ενώ είχε βρεθεί στα Πεζά.

2. Πύργος : Στα λύματα του οικισμού ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού. Το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι σε μέτρια επίπεδα, χαμηλότερα όμως σε σύγκριση με αυτά της 22/03/2021, και παρατηρείται μείωση της τάξης του 30%.

3. Μεσοχωριό : Στα υγρά λύματα ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού και η συγκέντρωση του είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά κατά τη δειγματοληψία της 22/03/2021 δεν είχε ανιχνευθεί κορωνοιός στα λύματα.

4. Αρχάνες : Στα υγρά λύματα ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού και η συγκέντρωση του είναι σε χαμηλά επίπεδα, και μάλιστα παρουσιάζει μείωση κατά 60% σε σχέση με αυτήν της 22/03/2021.

Ο Δήμος επισημαίνει ότι «ο έλεγχος στα λύματα λειτουργεί ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς ανιχνεύει τον ιό, προτού οι άνθρωποι εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του ΕΟΔΥ, κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας»

Ο Δήμος ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες στα λύματα, για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του ιού, με σκοπό πάντα τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του Δήμου, από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.