ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Δείτε το Δήμο Αρχανών, Αστερουσίων μέσα από την Ιστορία και τον Πολιτισμό του. Περιηγηθείτε στα όμορφα παραδοσιακά χωριά του και ανακαλύψτε μοναδικά τοπία, αυθεντικούς ανθρώπους και Γνήσια Κρητική Φιλοξενία

Δημοτικά διαμερίσματα & Ιστορία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Ο Δήμος Νίκου Καζαντζάκη η ήταν δήμος του Νομού Ηρακλείου που λειτούργησε την περίοδο 1994 -2010. Συστάθηκε το 1994, με τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, οι οποίες απετέλεσαν τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, ενώ με την εφαρμογή του Προγράμματος Καποδίστριας διευρύνθηκε, με την προσάρτηση των κοινοτήτων Μεταξοχωρίου και Δαμανίων.

Καταργήθηκε το 2011, με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο Δήμο Αρχάνων-Αστερουσίων.

Βρισκόταν στο κέντρο του Νομού Ηρακλείου και κατελάμβανε έκταση 102.201 στρεμμάτων. Ωε έδρα είχε οριστεί ο οικισμός Πεζά. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2001, ο δήμος είχε πληθυσμό 7.171 κατοίκων.
Το ιστορικό χωριό Βαρβάροι, η σημερινή Μυρτιά, είναι ο τόπος καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη.

Ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ίσως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.

Εδώ, στην ωραία πλατεία του χωριού, δεσπόζει το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη· ένα σύγχρονο και καλά οργανωμένο μουσείο που αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, εκθέτοντας χειρόγραφα και σημειώσεις του, εκδόσεις των έργων του σε διάφορες γλώσσες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του και πολλά άλλα κειμήλια, που ζωντανεύουν τη μνήμη και προβάλλουν το έργο, τη ζωή και την προσωπικότητά του.

Το Μουσείο αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο πνευματικό προσκύνημα και δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι είναι από μόνο του ένας βασικός λόγος για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή.