ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Δείτε το Δήμο Αρχανών, Αστερουσίων μέσα από την Ιστορία και τον Πολιτισμό του. Περιηγηθείτε στα όμορφα παραδοσιακά χωριά του και ανακαλύψτε μοναδικά τοπία, αυθεντικούς ανθρώπους και Γνήσια Κρητική Φιλοξενία

Παράδοση και Ιστορία

ΑΡΓΑΛΕΙΟΙ ΚΑΙ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

 
Ο Πύργος είναι ένας από τους λιγοστούς θύλακες του Δήμου, αν όχι ολόκληρης της Κρήτης, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για την υφαντική τέχνη του νησιού και να δείτε αργαλειούς και γνήσια υφαντά στο χώρο του ΚΑΠΗ και στην κεντρική αγορά του χωριού αντίστοιχα.

Η παραδοσιακή λαϊκή υφαντική και κεντητική τέχνη στην Κρήτη έχει να δείξει μια μακροχρόνια παράδοση αλλά και μια σύγχρονη πλούσια παραγωγή.

Τα ξομπλιαστά και πλουμιστά υφαντά της Κρήτης γίνονται με τη χρήση μαλλιού, λιναριού, βαμβακιού και μεταξιού στους παραδοσιακούς αργαλειούς που διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια στα ορεινά χωριά. Τα διακοσμητικά μοτίβα εκτός από τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα, δανείζονται εικόνες από τη φύση αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα μάλλινα κιλίμια, οι πατανίες, τα πολύχρωμα σακίδια (οι λεγόμενες «βούργιες»), τα βαμβακερά ή λινά σεντόνια, πετσέτες και τα μεταξωτά φορέματα και είδη ρουχισμού είναι από τα συνηθέστερα προϊόντα της κρητικής υφαντικής τέχνης.


 
Τα κεντητά της Κρήτης φημίζονται για τις πολύχρωμες παραστάσεις τους με θέματα τόσο από τη φύση και την καθημερινή ζωή όσο και από μοτίβα δανεισμένα από την μινωική και βυζαντινή παράδοση του νησιού.

Τα κεντητά και τα υφαντά σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από πλεκτές δαντέλες σε υπέροχα σχέδια και μοτίβα.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ (ΑΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΙΕΣ)


Στον τομέα της κεραμικής η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες παραδόσεις, που οι ρίζες της χάνονται στην πρώτη μινωική περίοδο.

Οι μινωίτες τεχνίτες φθάνουν στο αποκορύφωμα της τέχνης τους δημιουργώντας εκπληκτικής ομορφιάς και τεχνικής αγγεία, στα οποία απεικονίζονται με μεγάλη ζωντάνια και καλλιτεχνική ικανότητα το ζωικό και φυτικό βασίλειο του νησιού.


Στο ίδιο αυτό φυσικό περιβάλλον και στα ίχνη αυτής της μεγάλης κεραμικής παράδοσης οι σύγχρονοι Κρήτες αγγειοπλάστες δημιουργούν τα δικά τους αριστουργήματα.

Στις Αγιές Παρασκιές, επί του κεντρικού δρόμου μπαίνοντας στο χωριο, θα βρείτε εργαστήρια κεραμικής ντόπιων καλλιτεχνών. Επισκεφτείτε τους.