ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Δείτε το Δήμο Αρχανών, Αστερουσίων μέσα από την Ιστορία και τον Πολιτισμό του. Περιηγηθείτε στα όμορφα παραδοσιακά χωριά του και ανακαλύψτε μοναδικά τοπία, αυθεντικούς ανθρώπους και Γνήσια Κρητική Φιλοξενία

Παραλίες

Η μορφολογική ποικιλία του τοπίου του δήμου Αρχανών Αστερουσίων δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπώνεται και στις παραλίες του, που ξετυλίγονται κατά μήκος των νότιων ακτογραμμών αποκαλύπτοντας άλλοτε όρμους και απόκρημνες βραχώδεις ακτές, άλλοτε ήπια οργανωμένες τουριστικά αμμουδιές, άλλοτε πάλι ερημικούς και κρυμμένους μέσα στις χαρακιές των βουνών κολπίσκους∙ παραλίες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά με κοινό στοιχείο τα καθαρά νερά και τον πύρινο ήλιο.

ΤσούτσουραςΟ Τσούτσουρας ο πιο γνωστός και προτιμητέος από τους κατοίκους του Νομού που καταφτάνουν συχνά τα σαββατοκύριακα με τις οικογένειές τους στον φιλικό αυτό παραθαλάσσιο προορισμό, είναι γνωστός για το καλό ψάρι.

ΜαριδάκιΔίπλα ακριβώς, το Μαριδάκι, γραφικός οικισμός καλά κρυμμένος ανάμεσα στις χαράδρες του βουνού, απολαμβάνει μια ήσυχη και πεντακάθαρη παραλία.


Άγιος ΝικήταςΑμέσως δυτικότερα μετά από πεζοπορία ενός τετάρτου, και αφού περάσει ο επισκέπτης μέσα από το πολύχρωμο από άνθη μοναστήρι του Αγίου Νικήτα, φτάνει σε μια πολύ όμορφη παραλία. Εδώ η κόψη του βουνού υψώνεται απότομα, ενώ η διάβρωσή του από την άγρια χειμερινή θάλασσα είναι εμφανέστατη από το πλήθος βράχων που είναι σπαρμένοι στη ρηχή θάλασσα της ακτογραμμής, σχηματίζοντας ένα τοπίο ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς.

ΆσπεςΟι Άσπες (ετυμ. κατολισθήσεις) είναι σαν να ξεπροβάλλει από παραμύθι. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο με βάρκα και κανό θαλάσσης. Το κοντινότερο λιμανάκι βρίσκεται στις Τρεις Εκκλησιές και στον Τσούτσουρα από όπου ένα καραβάκι εκτελεί ημερήσιες εκδρομές.


ΚαμινάκιΗ παραλία Καμινάκι σχηματίζεται στην έξοδο του Περιβολιανού Φαραγγιού, που ξεκινάει από την περιοχή Περβόλα Ν∆ της Εθιάς. Η πρόσβαση στην παραλία είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης, καθώς η περιοχή και το φαράγγι είναι πολύ δύσβατα.

Τρεις ΕκκλησιέςΟι Τρεις Εκκλησιές είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 64 χλμ νότια του Ηρακλείου, στην καρδιά του άγριου και αφιλόξενου τοπίου των Αστερουσίων.

Η τριγύρω περιοχή, μια από τις πιο απομονωμένες της Κρήτης, έχει μερικές πολύ όμορφες παραλίες.

Για να έρθετε στις Τρεις Εκκλησιές θα πρέπει να οδηγήσετε σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο γεμάτο φουρκέτες περίπου 10 χλμ από το χωριό Παράνυμφοι, νότια του ΠύργουΜονοφατσίου.

Ο οικισμός των Τριών Εκκλησιών είναι κτισμένος στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Αμπά με τον καταπληκτικό καταρράκτη ύψους σχεδόν 145μ.

Τα τοιχώματα της ευρύτερης περιοχής των Αστερουσίων φιλοξενούν τη μεγαλύτερη αποικία όρνιων στην Ελλάδα αλλά και τη Νότια Ευρώπη, αλλά και σημαντικά αρπακτικά όπως ο γυπαετός (Gypaetus barbatus), ένα από τα σπανιότερα είδη αρπακτικών της Ευρώπης.

Το χωριό πήρε τ’ όνομά του από τις τρεις βυζαντινές εκκλησίες (Μεταμόρφωση, Άγιος Γεώργιος και Ευαγγελισμός) που υπάρχουν εδώ.

Μπροστά υπάρχει μια μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο και πεντακάθαρα βαθιά νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μερικά δωμάτια για ενοικίαση, λίγα καφενεία και ταβέρνες.

Πολλοί από τους κατοίκους επιλέγουν την παραλία του Κωλοβρέχτη (το όνομα οφείλεται σε παλιό τύπου ψαρέματος με δίχτυα κοντά στην ακτή, γνωστό κι ως γρίπος ή πεζότρατα), που βρίσκεται στα ανατολικά της κεντρικής παραλίας, δίπλα σε ένα εντυπωσιακό βράχο με σπηλιά.

Ακόμη ανατολικότερα βρίσκεται ο Βόλακας και μετά η Γλυκιά Βλυχάδα, η οποία παίρνει το όνομα της από το γλυκό νερό που τρέχει σε ένα σημείο.